Landschapsontwerp

Ontwerpend onderzoek 'Inheemse beplanting' - December 2017

Tijdens deze module van de opleiding Landscape Design mochten we als studenten individueel ontwerpend onderzoek doen naar een onderwerp naar keuze. Ik heb gekozen voor het onderwerp 'inheemse beplanting'. Daar heb ik een persoonlijke aanleiding voor:

 

“Ik ben opgegroeid in het landelijk gebied van Zijtaart met veel open ruimte, veel groen en rust. Ik moest als klein meisje altijd op de fiets naar mijn vriendinnetjes, die in het centrum van Zijtaart woonde. Dan fietste ik langs weilanden, boomrijen, watergangen en kleine landwegen. Dit gaf me altijd een fijn en veilig gevoel en de geur gaf me het gevoel van thuis. Ik genoot altijd van de wilde beplanting in de bermen en aan de randen van de weilanden, vooral van de
verschillende seizoenen.


Elk seizoen heeft zijn eigen sierwaarde. In de winter bevriezen de aren van het riet en door de laagstaande zon lijken het net kristallen. In de lente komt alle beplanting weer tot leven en schieten de bloemen in bloei. In de zomer is alles op en top groen en in de herfst veranderen de bladeren van de bomen in allerlei verschillende kleuren.
Als kind werd ik al geïnspireerd door dit landelijke gebied en het is de reden dat ik voor deze studie gekozen heb. Nu we een individueel ontwerpend onderzoek moesten verrichten,


kwam ik meteen op het idee om dit gevoel en deze beleving te gebruiken. Ik wil deze beleving doortrekken in de stad. Zodra ik in de stad ben, voel ik me niet meer thuis en voel ik geen rust. Dit komt mede door het aantal mensen, maar ook door de invulling van de openbare ruimte. Ik wil met dit onderzoek het landelijke gebied doortrekken in de stad, zodat de mensen in de stad hetzelfde kunnen beleven als ik.”

 

Met deze gedachten in mijn achterhoofd ben ik het ontwerpend onderzoek begonnen met het uitzoeken wat nou precies inheemse beplanting is, welke criteria gebruikt worden om inheemse planten vast te stellen. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een plangebied om mijn ideeën een plek te geven en ik kwam uiteindelijk uit bij de stad Oss. Hier heb ik in overleg met de gemeente park Mikkeldonk uitgekozen als plangebied, omdat hier kansen liggen voor biodiversiteit en dus voor het gebruik van inheemse beplanting. Ik heb daarna een nieuw ontwerp gemaakt voor dit park, met gebruik van inheemse beplanting uit de omgeving. 

 

Ook heb ik een concept bedacht voor de woonwijk; een ecologische woonwijk. Mijn beleving is niet het enige argument om meer gebruik te maken van inheemse beplanting. Inheemse beplanting bevordert namelijk ook de biodiversiteit en ecologische waarde van een plek. De ecologische woonwijk bestaat uit; groene daken en gevels die dienen als ecologische stapstenen voor bijvoorbeeld vlinders en kleine vogels, groene parkeerplaatsen, inheemse tuinafscheidingen voor alle woningen en groene brandgangen. Een brandgang is vaak een kille onveilige ruimte waar je niet graag doorheen loopt, door de wanden van een brandgang groen te maken door middel van inheemse klimplanten, wordt een ecologische verbindingszone gecreëerd en mensen zullen zich veiliger voelen door het groen. Natuurlijk zijn dit allemaal concepten en er was geen tijd om deze volledig uit te denken.

Dorpsuitbreiding Bavel - april 2016

Dit is een uitbreidingsplan voor Bavel, genoemd EIkberg. Het plan is tot stand gekomen in een kleine groep van studenten, maar sommige onderdelen zoals een gebiedspaspoort zijn individueel gecreëerd. 

Er is een plan gecreëerd met drie verschillende gebieden; wonen in het dorp, wonen in het park en wonen aan het park. Door het midden van het gebied loopt een belangrijke corridor, die omgetoverd zal worden tot park en groene ader met her en der een woning.. In het westen is een dorpslandelijk gebied gecreëerd waar mensen wonen aan het dorp. In het oosten is een open gebied gecreëerd wat aansluit op de landelijke omgeving waar ook weer her en der een woning zal komen.

Daarnaast zal de stijl van de woningen aansluiten op de stijl van de woningen in het dorp en in het landelijk gebied, om een goede overgang te creëren. Zo worden bijvoorbeeld boerderijtypes gebruikt als rijwoningen en 'schuren' als vrijstaande woningen.

 

VGL Terrein, Tilburg - september 2016

Tijdens mijn stage bij Kruit|Kok Landschapsarchitecten in Eindhoven heb ik meegewerkt aan een nieuw ontwerp voor het VGL terrein in Tilburg aan het spoor. Ik ben begonnen naar historisch onderzoek, om te kijken of er interessante lijnen uit de geschiedenis kunnen inspireren voor een nieuw ontwerp. Hieruit bleek dat er vroeger spoortracés over het terrein liepen, en deze lijnen zijn teruggebracht in het ontwerp (de waterpartij en de lagen in het talud van het spoor). Daarnaast zijn er verschillende studies gedaan om alle 'kwartiermakers' (initiatieven) die meegenomen moesten worden in het park, een plekje te geven.

Groenstrook Valkenswaard - januari 2017

Dit volgende project is wederom gemaakt tijdens mijn stageperiode bij Kruit|Kok Landschapsarchitecten in Eindhoven. Het omtrent een groenstrook in Valkenswaard die opnieuw ingericht moest worden, waarbij het volkstuinencomplex behouden bleef. 

Hieronder zijn eerst een paar modellen te zien, met daaronder het voorlopig ontwerp. Alles is tijdens dit project met de hand getekend.

Openbare ruimte 'Kruisbroedershof' - maart 2016

Tijdens dit project moest een nieuw ontwerp gemaakt worden voor een krappe parkeerplaats in 's-Hertogenbosch. Het is een erg drukke en onpraktische ruimte tussen woningen, een kerk en een basisschool. 

Door een uitgebreide inventarisatie en analyse kwam ik erachter dat de kerk die grenst aan de parkeerplaats vroeger een klooster was met een binnentuin. Dit concept heb ik geprobeerd terug te brengen op deze plek, door een stuk van de parkeerplaats af te halen en deze in te richten als binnentuin en als voetstuk voor de kerk. Ook is het concept doorgetrokken in de parkeerplaats, door sommige vakken ook te gebruiken als rechthoekig plantvak. 

Door dit concept zijn er twee verschillende functies ontstaan in 'het kruisbroedershof', namelijk parkeren en verblijven. Deze twee functies zullen gescheiden van elkaar worden door een berceau, wat ook een intieme ruimte creëert en de sfeer van een kruisgang die vroeger rond een binnentuin liep.

Verder is de ruimte logisch ingericht, zodat er genoeg parkeerplaatsen zijn voor omwonenden en andere bezoekers.

Theresa Maliphant Park Dubbo - Februari 2017

Het volgende project is uitgewerkt tijdens mijn stageperiode bij Moir Landscapearchitecture in Newcastle (Australië). Het is een klein park in de stad Dubbo, voor een groot ziekenhuis. Het park heeft de functie van waterberging, die behouden moet blijven, maar het moet meer gaan dienen als stadspark. Er is na een inventarisatie en analyse begonnen met het maken van schetsen met de hand, waaruit een voorlopig ontwerp naar voren is gekomen. 

Een belangrijke functie in het park moest zijn; spelen. Vandaar dat er is gekozen voor de doelgroep kinderen, en is er gekozen voor speelse vormen zoals de eucalyptus bladeren die eilanden vormen in de waterberging reservoirs. Daarnaast is er een rondgang rondom het gehele park ontworpen, waardoor bezoekers van het ziekenhuis een rustgevende wandeling kunnen maken. Ook is er een kunstwerk ontworpen op een centraal punt in het park, zodat er teruggedacht wordt aan de Aboriginals die oorspronkelijk in dit gebied leefden.

Visualisaties & doorsneden - Maart 2017

De volgende visualisaties zijn gemaakt tijdens mijn stageperiode in Australië bij Moir Landscapearchitecture in Newcastle.

Landgoed 'De Distelberg' - Oktober 2015

Tijdens dit project was de opdracht het ontwerpen van een landgoed, in groepjes van twee studenten. In het landgoed moesten de volgende punten opgenomen worden; nieuw bos of nieuwe natuur, landbouwgrond en het geheel moet ecologisch, economisch en esthetisch kloppen.

Er is begonnen met het maken van verschillende schetsen door middel van het gebruik van verschillende principes zoals een rondgang en het assenstelsel. 

Het uiteindelijke ontwerp is een combinatie van de rondgang met het contrast principe, door de dichte bebossing en de openheid van de landbouwgrond.

 

Spoorzone Deurne - April 2013

Dit project is gemaakt tijdens mijn studie In- & Outdoor Design aan De Groene Campus. De vraag was om een nieuwe inrichting te bedenken voor de spoorzone van Deurne en het plein daarvoor. De spoorzone moest een verbinding worden tussen de stad en het landelijk gebied en moest toeristen enthousiasmeren om Deurne te bezoeken.

Er is een 'rood lint' ontworpen die vanaf het station de stad in gaat, om toeristen de stad in te trekken. Dit lint heeft verschillende functies, zoals zitgelegenheid, speelgelegenheid en op het dak van de abri's zijn het zonnepanelen.

Structuur plan landelijk gebied - Oktober 2015

De vraag tijdens dit project was het creëren van een structuurplan voor 'De Raamvallei'. Dit werd gedaan in projectgroepen van meerdere studenten. Dit gebied zal in 2030 gekroond worden tot 'Agrifood Capital'. Dit geeft het gebied internationale allure en de focus wordt gelegd op het ontwikkelen van agribusiness. Daarnaast zal natuur en ecologie een grote rol spelen in het gebied.

Er is bedacht dat het gebied opgedeeld wordt in drie zones; wonen en werken, landbouw en natuur. Door deze scheiding zullen de problemen tussen de verschillende functies naar een minimum gebracht worden.

Interactief proces Kasteel van Oijen - Januari 2016

Tijdens dit project zijn ideeën bedacht om het kasteel van Oijen meer beleving te geven en om meer mensen naar het kasteel toe te brengen. Deze ideeën zijn daarna gepresenteerd aan bewoners van Oijen en aan de eigenaren in een interactieve setting, om hun verhalen van het kasteel te horen en om hun ideeën te horen. Hierdoor hebben we als studenten geleerd hoe je moet omgaan met betrokken partijen bij een project, en op wat voor manieren je de input van andere mensen kunt gebruiken in een project.